Екстремал

Боб Кендзерський

Бернард Іосифович Кендзерський легендарний Чернівецький альпініст. Ця стаття присвячуеться його пам’яті

Бернард Кендзерський був найрезультативнішим, на даний момент, Буковинським альпіністом. Він двічі виконав норматив на звання кандидата у майстри спорту з альпінізму, за підкорення всх 5 «семитисячників» колишнього СРСР (Пік КомунізмуПік ПеремогиПік ЛенінаПік КорженевськоїХан-Тенгрі) йому було присвоєно альпінісське звання «Сніговий барс», як інструктор з альпінізму він підготував велику кількість спортсменів-альпіністів, серед яких була і його донька Тетяна Кендзерська. 
Бернард Іосифович народився в сім’ї етнічних поляків 4 березня 1938 року в Вінниці. Ось його автобіографія.
З малку він виявляв спортивні здібності, у дитинстві і юності займався фехтуванням, а потім гірськими лижами, мабуть саме гірські лижі підштовхнули Кендзерського до альпінізму.
В альпінізм юного Бернарда привів його старший брат Юлій, який загинув при сходженні в горах у 1966 році у віці 35 років. Загибель брата підштовхнула  Бернарда Іосифовича до професійного альпінізму. Він починає підніматись на високі і складні гірські вершини і у 1968 році виконує норматив на звання кандидата у майстри спорту з альпінізму. В 1969 році Бернард Іосифович Кендзерський успішно закінчуе школу інструкторів альпінізму і отримує категорію інструктора з альпінізму.
Про сходження у яких приймав участь Бернард Кендзерський писали у книгах, журналах і газетах
У 1970 році у горах стався інцидент під час якого загинула група Японських туристів яку вів Кендзерський, його провини не було виявлено алея в якості покарання з нього було знято звання кандидата у майстри спорту з альпінізму і категорію інструктора з альпінізму.
Находивши необхідну кількість маршрутів і пройшовши повторне навчання Бернард Іосифович у 1973 роц повертає собі звання кандидата у майстри спорту з альпінізму і категорію інструктора з альпінізму.
З 1972 по 1979 роки Бернард Іосифович Кендзерський здійснює серію сходжень на найвищі вершини колишнього СРСР  розташовані в гірських системах Памір і Тянь-Шань  Пік КомунізмуПік ПеремогиПік ЛенінаПік КорженевськоїХан-Тенгрі, за це у 1980 році  йому було присвоєно почесне альпінісське звання «Сніговий барс».
У 1982 році кандидатура Кендзерського розглядається на участь у легендарній Радянській Гімалайській експедиції "Еверест 82", але для участі в експедиції його кандидатуру відхиляють оскільки Кендзерському на момен відбору було вже більше 40 років.
У  восьмидесятих і дев’яностих роках Бернард Кендзерський продовжує сходження у якості інструктора з альпінізму
Помер Бернард Іосифович Кендзерський 26 вересня 1998 роцку. 
Інформацію і фото надано вдовою Бернарда Іосифовича Джемою Василівною Кендзерською.