Ми тут: Головна Статті та блоги Альпінізм Літня альпініада

Екстремал

Літня альпініада

e-mail Друк PDF
 Чернівецький горосходець Андрій Чумак здійснив вдалі сходження на два п'ятитисячники Кавказу, на гори Казбек (5033 м) та Ельбрус (5642 м).
20 червня група альпіністів з Києва та Сум в яку входив і Чернівецький альпініст 
Андрій Чумак
піднялись на вершину гори Казбек. Під'єм здійснювався з боку Грузіі по класичному маршруту через метеостанцію Бетлемі Хат. Вихід на штурм відбувався з базового табору розташованого на ночівлях "Білі Хрести" на висоті приблизно 3800м. Перед сходженням був зроблений акліматизаційний вихід на висоту 4200м. Під час переходів до базового табору та підготовки до сходження  були несприятливі погодні умови - постійно йшли дощі, мокрий сніг та град. Але в ніч запланованого виходу небо було з високою хмарністю, що давало надію на сприятливу погоду, що і підтвердилося в процесі сходження. Паралельно з нашою групою на сходження вийшло біля 40 альпіністів з різних країн - з Польши, Франції, Німеччини, Чехії, Росії, а також з міста Одеса. В вихід був запланований на 2 годину ночі, на вершині були приблизно 8-30, на спуску ми не поспішали і він зайняв 4 години. Перед обідом погода знову зіпсувалась, отже нам дуже пощастило з погодою. На наступний день на спуску з гори до поселення Степанцмінда зустріли альпіністів з Львова, Кропивницького, Івано-Франківська. 

Потім був день відпочинку в Грузії, де вдалося висушити одяг та спорядження, день переїзду в село Терскол, а також ще один день вимушеного відпочинку у кемпінгу. Вимушений тому, що знову йшов сильній дощ та день профілактики на канатному під'ємнику.

З ранку 24 червня група на під'ємнику піднялась на вісоту 3500 м та зробила перехід на ночівлю на висоту 4200м. Відпочили до 21-00, повечеряли та почали підготовку до сходження яке почали 00-30. Погодні умови були не самі погані для сходження, температура була біля -10 та постійний вітер який почався після обіду и не перестав до нашого спуску з гори. Маючи акліматизацію до висоти 5000 м група піднялася доволі швидко, а от далі вже давалася в знаки висота. Пройшовши косу полку і так званий "великий холодильник" які знаходяться в тіні Ельбруса,  відпочили на перемичці між Західною та Східною вершиною, відігрілися на сонці, попили чаю та продовжили сходження. На вершину зійшли 25 червня о 9-00. На деякий час хмари розійшлися і вдалося хоч трохи розгледітися навкруги. Спуск з вершини зайняв 3,5 години. Пообідавши ми поспішали спустилися на під'ємнику по підніжжя гори так як знову погода зіпсувалася і пішов мокрий сніг.
 
Фото зі сходжень 
Вітаємо горосходця і бажаємо йому подальших досягнень! 
Останнє оновлення ( Середа, 03 липня 2019, 10:18 )